Työ ja opiskelu ovat usein keskeisiä asumisen toimintoja.

2toiminnot_tyo-ja-opiskelu

 

Yleisiä ohjeita

1. Muunneltavuus ja viihtyisyys

Tärkeitä tekijöitä työtilan suunnittelussa ovat tilan rauhallisuus ja meluttomuus, etenkin, jos työhön sisältyy paljon puhelinkeskusteluja. Työskentelyyn liittyvä materiaali tarvitsee omaa säilytystilaa. Erillisen työhuoneen rakentamista vain hyvin lyhytaikaista työtä varten ei voi pitää ekotehokkaaseen rakentamiseen kuuluvana tilajärjestelynä. Usein työskentely ei edes ole paikkaan sidottua, esimerkiksi kannettavan tietokoneen ansiosta. Tilan monikäyttöisyys ja muunneltavuus ovat tärkeitä. Työtila voi toimia myös esimerkiksi kirjastona, vierashuoneena tai saunaosaston pukuhuoneena. Työhuoneen lämpötila voisi olla myös erikseen säädettävissä käytön mukaan.

Opiskelu on monilta osin verrattavissa työskentelyyn. Opiskelijoilla asunto tai oma huone on tärkeä oppimisympäristö.

Opiskelu edellyttää keskittymistä, eli rauhallisuus ja meluttomuus ovat keskeisiä tilalta vaadittavia ominaisuuksia. Perheasunnossa opiskelijan oma makuuhuone on yleensä tällainen tila. Hyvä, häikäisemätön valaistus on tarpeen.

2. Ekotehokkuus

Etätyöpisteen järjestäminen tarkoituksenmukaisesti asuntoon on tärkeä seikka ekotehokkuuden kannalta. Työn tekemiseen tarvittava tila on yleensä varsin pieni, mutta asumisen ja työnteon ekotehokkuutta kokonaisuudessaan voidaan kasvattaa huomattavasti. Etätyö mahdollista työmatkaliikenteen vähentämisen ja on näin kestävän kehityksen mukaista. Tällöin kysymys ei ole niinkään vain tilojen suunnittelusta, vaan myös työn järjestämismahdollisuuksista yleisemminkin.

 Kirjasto/työhuone >>