Ruoanlaittotila on yleensä välttämätön osa asuntoa. Asunnon koon ja tilaratkaisun mukaan ruoanlaitto voi tapahtua keittosyvennyksessä, erillisessä keittiössä tai avokeittiössä. Lisäksi ruoanlaitto voi ainakin pientaloissa olla mahdollista myös terassilla tai pihalla.
Ruokailutilojen tarve määräytyy asunnon koon, asuntotyypin ja perheen koon mukaan.
2toiminnot_ruoanlaitto-ja-ruokailu-1

2toiminnot_rr-2

Yleisiä ohjeita:

1. Muunneltavuus ja yhteydet muihin tiloihin

Keittiö, ruokailu ja oleskelu muodostavat usein toiminnallisen kokonaisuuden. Avokeittiötä, jolloin ruokailu on järjestetty oleskelutilan yhteyteen, voi pitää ekotehokkaana, mahdollistaahan se tilan monipuoliset muuntelumahdollisuudet. Ruokailu voidaan järjestää tehokkaasti myös erilliseen keittiöön. Erillinen ruokailuhuone voi olla varsin tehoton ratkaisu, ellei tilan käyttöaste ole korkea tai tilan muuntelumahdollisuudet suuret.

Varaava takka, uuni tai leivinuuni on keskeinen elementti monessa kodissa. Keittiön muunneltavuuteen vaikuttavat tulisijan, vesi- ja viemäripisteiden sekä tuuletushormin sijainti, joten niiden sijoitus on suunniteltava tarkoin.

Terassia, pihaa tai parveketta voidaan myös käyttää luontevasti ruokailutilana. Tällöin ne seikat, jotka liittyvät asunnon ja lähiympäristön suhteisiin, ovat merkityksellisiä. Terassin tai parvekkeen ilmansuunta vaikuttaa siihen, kuinka luonteva paikka on oleskelulle tai ruokailulle, esimerkiksi itään aukeava parveke on miellyttävä aamuisin ja länteen aukeava iltaisin.

2. Toimivuus ja huollettavuus

Keittiö on yksi kodin teknisimmistä tiloista. Kalusteiden ja laitteiden oikea sijoittelu onkin ruoanlaittoa ajatellen erityisen tärkeää. Ovi- ja ikkuna-aukkojen sekä edellä mainittujen vesi- ja viemäripisteiden paikat vaikuttavat kalustettavuuteen. Keittiön tulisi mahdollistaa erilaiset kaluste- ja laitevalinnat siten, että myös esimerkiksi pyörätuolia käyttävälle voidaan rakentaa toimiva keittiöratkaisu.

Keittiön materiaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa pintojen puhdistettavuuteen ja hygieenisyyteen. Kulumista kestävien pintamateriaalien valinnalla voidaan vähentää keittiökalusteiden uusimistarvetta. Keittiölaitteiden ja koneiden osalta huoltoväli ja käyttöikä ovat myös olennaisia ekotehokkuustekijöitä.

2toiminnot_rr-4

 

 

Keittiö >>