Oleskelu voi tapahtua kodin monissa eri tiloissa. Nuoret haluavat esimerkiksi usein viettää aikaa omassa huoneessaan. Myös ruokailutila ja keittiö ovat usein suosittuja oleskelutiloja. Asunnon olohuone on yleensä keskeisin oleskelulle varattu tila. Olohuoneen merkitys korostuu sosiaalisesti kokoavan oleskelun keskuksena, missä perheenjäsenet voivat viettää aikaa yhdessä..
Oleskelutilojen käyttäjämäärä voi vaihdella eri käyttötilanteissa paljonkin, ja usein kaivataan myös tilaa yhdessäololle vieraiden kanssa.

2toiminnot_oleskelu2

Yleisiä ohjeita:

1. Muunneltavuus ja yhteydet muihin tiloihin

Suunnitteluvaiheessa tulisi varmistaa tilan riittävät muuntelumahdollisuudet ja varmistaa tilan hyvä kalustettavuus. Olohuone on usein tila, jonka kautta kuljetaan kodin muihin sisätiloihin, terassille tai parvekkeelle. Ratkaisu voi olla tehokas, mutta suunnittelussa tulisi varmistaa myös, että erilaiset käyttäjät pystyvät hyvin kalustamaan viihtyisän tilan oleskelulleen. Ekotehokkuutena voi pitää sitä, että toiminta keskitetään yhteen viihtyisään ja toimivaan tilaan. Harraste- ja esimerkiksi kotiteatterihuoneen tarve on harkittava tapauskohtaisesti ja otettava huomioon kyseisten tilojen muunneltavuus eri käyttötarkoituksiin.

 

Olohuone >>