www.cembrit.fi

Cembrit Urban Nature –julkisuvulevyt

cembrit1


Urban Nature on peittomaalattu, kuultomaalattu tai lakattu kuitusementistä valmistettu ulkoverhouslevy. Levyn  paksuus on 8 mm ja maksimimitat 1250 x 3050 mm. Levyt voidaan toimittaa valmiiksi asiakkaan haluamiin mittoihin sahattuina, mikä eliminoi rakennusjätteen syntymisen rakennuspaikalla.

Levyt ovat kuitusementtiä eli levyjen raaka-aineet ovat portlandsementti, kalkkikivijauhe ja selloloosakuiyu, jotka kaikki hankitaan Suomesta. Lisäksi käytetään vahvikkeeksi pieni määrä muovikuituja Kiinasta ja hydrofobiointiainetta Espanjasta. Raaka-aineiden massaosuudella painotettu kuljetusmatka Cembritin tehtaalle Lohjalle on 173 km. Levyjen vesiohenteinen maali ostetaan Euroopasta. Kuljetustapana kaikille raaka-aineille on kuorma-auto ja laiva.

Levyjen valmistus Lohjalla aiheuttaa seuraavat päästöt. Laskelma on yhtä kilogrammaa levyä kohti: 

Ilmaan

CO2 77 g (kuivauksen maakaasusta (56 g) ja tehdasrakennusten lämmityksestä 21 g) 

SO2 0,003 g (diesel -trukkien polttoaineesta, 0,1 % S) 

NOx 0,028 g

CO 0,096 g (kuivauksesta, trukeista)

Vesistöihin

Cembrit Oy siirtyi 1.1.2000 suljettuun prosessivesikiertoon. Prosessijätevettä ei enää päästetä tehdasrakennuksesta lainkaan ulos. Näin ollen päästöt vesistöihin ovat pyöreä nolla.

Maahan

jätelevyjä, sahausjätettä ja vesipiirin sedimenttiä 30 g

Levyjen valmistusprosessi Cembrit Oy:n tehtaalla kuluttaa energiaa n. 2,2 MJ/kg levyä. Tämä koostuu sähköstä (45 %) ja maakaasusta (51 %), loput 4 % kuluu sisäisiin kuljetuksiin trukeilla.

Levyt ovat erittäin kestäviä ja pitkäikäisiä. Odotettavissa oleva kokemukseen perustuva palvelusaika on vähintään kymmeniä vuosia. Koska levyt ovat betonia, vesi ja kosteus eivät haittaa niitä. Levyt eivät lahoa, mätäne eivätkä ruostu.

Levyjen vaikutus käytönaikaiseen energiankulutukseen on lähes merkityksetön, koska ulkoverhouslevyt asennettaan taustatuulettuvasti, jolloin ne eivät eristä lämpöä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ilman julkisivulevyä ulkoseinän lämmöneristeetkään eivät toimisi.

Levyt eivät varsinaisesti ole kierrätettäviä, koska ne on tarkoitettu pitkäikäiseksi ulkoverhousratkaisuksi. Kierrätettävyydeltään levyt ovat verrattavissa betoniin, jäteluokka on EWC 17 01 07 eli rakennusjäte - betoni - vaaraton jäte. Levyjen pakkaukset ovat puulava ja PE-muovikääre.