omakotitalo, Valkeakoski 2009

bruttoala:                              320 brm²

huoneistoala:                        240 htm²

lämmitettävä tilavuus:            782 m³

lupaus_0020

Passiivitalo Lupaus on yksilöllinen omakotitalo, jonka suunnittelussa muodonannon lähtökohtana ovat olleet kiilamainen tontti ja pohjoisen suuntaan avautuvat näkymät.

Rakennus täyttää VTT:n määrittelemät kriteerit suomalaiselle passiivitalolle: sen lämmitysenergiantarpeeksi on laskettu 23.8 kWh/m2 vuodessa. Hyvä energiatehokkuus on saavutettu tinkimättä asumismukavuudesta tai perheen muista toivomuksista. Rakennuksen ulkoseinässä on mineraalivillaeristettä n. 480 mm ja yläpohjassa n. 600 mm. Ikkunoiden U-arvo on alle 0.8 Wm2/K. Rakennuksen ilmanvaihdon lämmöntalteenotto toimii n. 80 % hyötysuhteella. Lämmönjakotapa on alakerrassa vesikiertoinen lattialämmitys ja yläkerrassa ilmanvaihtolämmitys. Lattialämmityksen ja lämpimän käyttöveden energia tuotetaan pääosin ilma-vesi-lämpöpumpulla.

lupaus_3D_c11

Kantavat rakenteet on toteutettu esivalmistetuista, kertopuurunkoisista elementeistä. Seinien ja katon harjan kaarevat kappaleet on työstetty muotoon cnc-jyrsimellä. Sisätilojen pintamateriaalit ovat pääosin kotimaisia puutuotteita. Sydänmuuri on muurattu noin satavuotiaasta kierrätystiilestä.

Rakennus on VTT:n ja Paroc Oy Ab:n passiivitaloja koskevan tutkimushankkeen pilottikohde, jonka suunnitelmia on esitelty useissa kansainvälisissä asiantuntijakonferensseissa.

lupaus_3D_c04

 

arkkitehtisuunnittelu / pääsuunnittelija:  Kimmo Lylykangas, Arkkitehtuuritoimisto Kimmo Lylykangas

rakennesuunnittelu: Ilari Seitsonen, Rakteekki Ky

LVI-suunnittelu: Pekka Kauppi, Riihimäen Talotekniikka

sähkösuunnittelu: Harri Matilainen, OM Sähkö Oy

sisustussuunnittelu: Johanna Sippala

vastaava työnjohtaja: Jari Ainasoja, Paikallisrakentajat Oy

energiaratkaisujen konsultointi: Jyri Nieminen, VTT, Paroc Oy Ab

lupaus_rakenneleikkaus

 

lupaus_0038  lupaus_0095

lupaus_pohjat-2krs_200lupaus_pohjat-1krs_200